of 59250 LinkedIn

Doe iets aan de VONIPAFS¹

Je vindt ze eigenlijk alleen bij overheid- en semioverheidsinstellingen. Bij waterschappen bijvoorbeeld, maar ook bij de belastingdienst, bij provincies, ministeries en in het onderwijs. Elk van deze organisaties heeft ze, vaak zelfs meer dan één, maar het lijkt er op of je ze bij gemeenten vaker tegenkomt dan elders. Iedereen kent ze ook, want ze verbergen zich niet. Ze heten gewoon Luuk, Wim of Ben (het zijn wel vaak mannen) en ieder voor zich is een echte VONIPAF¹.

Ze dragen deze, in hun ogen, geuzennaam met ere. Ze zijn ogenschijnlijk altijd druk, maar niemand weet waarmee. Ze zijn vaak afwezig. ‘Op gesprek’, zeggen ze bij navraag en een nadere toelichting krijg je niet. Ze zijn een meester in het ophouden van de schijn en zo glad als een paling in een emmer snot. Ze kennen alle trucjes en uitvluchten om zich niet aan regels te houden. Ze scheppen er een satanisch genoegen in om tijdens vergaderingen de teamleider of het afdelingshoofd het vuur na aan de schenen te leggen door het maken van organisatie- en sfeerondermijnende opmerkingen.

 

Ze stellen bijna nooit vragen, maar zijn wel nadrukkelijk aanwezig. Ze hebben het allemaal al eens gezien en ze praten ook in ‘wij’ en ‘zij’. ‘Zij’ is dan natuurlijk het management waarop dagelijks wordt afgegeven. Wat er ook bedacht wordt, met welk initiatief het MT of de leidinggevende ook komt, de VONIPAF geeft het geen schijn van kans. De echte VONIPAF acht zich vrij onkwetsbaar en stapt ook onmiddellijk op nieuwe medewerkers af om ze in te palmen. Ze proberen wantrouwen en achterdocht te zaaien in die nog ongepolijste overheidsgeesten in de hoop ze mee te kunnen sleuren in hun negativisme.

 

Ze kennen elkaar ook en hebben sinds eind jaren 70 ook een vereniging. Vorig jaar, daar ben ik bij toeval achter gekomen, is op een feestelijke bijeenkomst ook hun eigen website in gebruik genomen. Het heeft weinig zin om daar eens een kijkje te gaan nemen, want je hebt een inlognaam en wachtwoord nodig. Maar voor de hackers onder ons is het misschien toch een aanrader om eens te kijken op www.vonipafs.org. De website wordt vooral gebruikt om nieuwe leden voor te stellen en tips uit te wisselen hoe je de VONIPAF-houding nog beter tot zijn recht kan laten komen.

 

Het is wel een trieste zaak dat bij heel veel overheidsorganisaties de VONIPAF ongestoord zijn gang kan gaan. Te weinig leidinggevenden durven het aan om de VONIPAF in hun team of op hun afdeling aan te pakken. Bang voor dat moeilijke gesprek, bang voor een grote mond en gedreig met de vakbond? Geen idee waarom dit gedrag vaak gewoon getolereerd en genegeerd wordt. Punt is wel dat iedereen weet wie een VONIPAF is en zich ergert aan het feit dat er over het algemeen niets aan gedaan wordt, want in die organisatie waar de eerste VONIPAFFER stevig wordt aangepakt zie je dat er een zucht van verlichting door de organisatie heen gaat en verwerft de leiding meer respect.

Vandaar mijn oproep aan de managers onder ons: ‘Doe iets aan de VONIPAFS!’

 

Reageren? l.bruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lec Bruijn (Adviseur/trainer) op
VONIPAF staat voor
Volstrekt Onge-interesseerde Negatief Ingestelde Pensioen Afwachtende Flapdrol.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...