of 59250 LinkedIn

De mislukte wethouder

Met een zucht onderbrak de gemeentesecretaris zijn overpeinzingen om zijn oerwoudgeluiden uitbrakende mobieltje op te pakken. ‘Met Koos’. ‘Hoi Koos, met Alfred. Zeg ik heb wethouder Freek vorige week een mailtje gestuurd, maar hij reageert helemaal niet.’ ‘Je moet hem wel even de tijd gunnen hoor, het college zit er net twee weken. Als hij maandag nog niet gereageerd heeft, bel je maar weer’.

Vanuit zijn kamer zag de secretaris, dat de deur van de wethouder open stond. ‘Ik ga maar eens even kijken’, dacht hij en hij stapte monter achter zijn bureau vandaan en stak de hal over. Daar zat de enigszins corpulente wethouder, grotendeels verborgen achter stapels papier en dossiermappen, met zijn hoofd in zijn handen te turen op het scherm van zijn laptop. ‘Lukt het een beetje Freek?’ ‘Nou, nou’, stamelde de wethouder ‘’t is wel moeilijk allemaal. In elk geval een stuk moeilijker dan ik dacht toen ik nog in de raad zat. Ik moet nog wat mails beantwoorden en al deze stukken lezen. Pfff, ik dacht echt dat collegeleden alleen maar vergaderden, af en toe eens de hei op gingen met elkaar, wat openingen deden, met burgers praatten en zo en dat de ambtenaren al het werk deden. Maar ik moet heel veel knopen doorhakken’. ‘Tja’, antwoordde Koos ‘dat klopt wel, maar troost je,  voor de rest is je rijtje aardig compleet. Als je nu eens begint met je mails te beantwoorden. Zal ik even meekijken?’

 

Zonder een antwoord af te wachten zag Koos dat de wethouder nog 367 ongelezen mails in zijn postvak had staan. ‘Nou, ik noem dat niet wàt mails Freek, dat wordt serieus overwerken’, sprak hij bemoedigend. Inwendig had Koos wel medelijden met Freek die er uitermate ongelukkig uitzag. Freek zat hiervoor al twee volle periodes in de raad en had zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. Als een, tot twee weken geleden, schoolvoorbeeld van 12 ambachten en 13 ongelukken dacht hij echt hier een ‘plek voor het leven’ veroverd te hebben. Imponeerde hij immers niet elk jaar zijn collega-raadsleden door het stellen van een paar hele slimme vragen bij de behandeling van de begroting, jaarrekening en vooral de perspectiefnota? Was hij nu niet daardoor nu de penningmeester van de gemeente geworden? Een prachtbaan die eindelijk recht deed aan zijn talenten. Koos was echter een van de weinigen die wist dat Freek die vragen een week voor de raadsbehandeling persoonlijk ophaalde bij de afdeling financiën.

 

Alras bleek dat de functie van wethouder voor Freek een paar stapjes te hoog gegrepen was en vertrok hij na anderhalf jaar (jazeker, nog lang volgehouden) met de staart tussen de benen, terug naar het bestaan van huisman met weer een mislukking op zijn naam.

 

We kennen ze allemaal wel. Wethouders die mislukken of eigenlijk gewoon op de verkeerde plek zitten. Het is te moeilijk voor ze; ze hebben geen dossierkennis; ze gaan hun boekje te buiten door zonder medeweten van ambtenaren te gaan onderhandelen met derden;  ze declareren te veel of verkeerd; ze kunnen niet besturen en willen het liefst de collegevoorstellen zelf schrijven, ze intimideren ambtenaren; en zo zijn er nog tal van redenen op te noemen waardoor ze niet functioneren als bestuurder.

 

In een democratie is het mooi dat iedereen bestuurder kan worden. Maar is het nou echt teveel gevraagd om een selectie toe te passen bij aankomende bestuurders en ze ook een training te laten volgen? Dat zou in mijn ogen een hoop ellende voorkomen.

 

Reageren? l.bruijn@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...