of 59232 LinkedIn

Dag van de Easycratie voor het Openbaar Bestuur

Reageer

U komt toch ook?!

Op woensdag 10 juni 2015 organiseren wij voor de eerste keer de "Dag van de Easycratie voor het Openbaar Bestuur". Waarom dit initiatief? Omdat de Bestuursacademie Nederland en Easycraat Martijn Aslander vinden dat de kansen en mogelijkheden van de Netwerk- en Informatiesamenleving veel te weinig worden benut! Organisaties en medewerkers kunnen het verschil maken, maar hebben te weinig kennis en inzicht om echte stappen te maken in het aanvliegen en oplossen van de vraagstukken waar ze mee bezig zijn.

Mogelijkheden
De Dag van de Easycratie is een evenement waarbij Martijn Aslander en vele gastsprekers u laten zien en ervaren wat de mogelijkheden zijn die nu al tot onze beschikking staan. We nemen u mee in het grote speelveld met sprekers als Aukje Nauta, Aik van Eemeren, Erwin Witteveen, Arre Zuurmond, Alette Baardmans, Annette Dölle, Fokke Kooistra en Janne Vereijken. Naast deze sprekers is tijdens deze Inspiratiedag  een groep Easycratische ambassadeurs aanwezig om met u van gedachten te wisselen en uiteraard… inspiratie te bieden!

 

Na deze Dag van de Easycratie gaat u naar huis met een tas vol nieuwe inzichten, contacten en mogelijkheden om het verschil te maken. En voor degenen die de Easycratie zich echt eigen willen maken hebben we een curriculum ontwikkeld: de Easycratische Leergang. In de komende weken maken we meer sprekers bekend en zullen we de inhoud van de Easycratische leergang met u delen.

 

Programma
Inloop vanaf 9.30 uur

10.00 uur     Opening en 4 sprekers, waaronder Martijn Aslander
12.00 uur     Lunch & Netwerken
13.00 uur     Start middagprogramma, met 3 inspirerende sprekers
14.30 uur     Netwerk pauze
15.00 uur     Laatste deel middagprogramma, met opnieuw 3 inspirerende sprekers

16.30 uur     Afsluiting en borrel


Locatie voor de Dag van de Easycratie
De Nieuwe Stad in Amersfoort, Oude Fabriekstraat 2 . Voor meer informatie zie @denieuwestad of kijk op denieuwestad.nl

Kosten
Kosten voor de deze dag bedragen € 95,-. Inschrijven voor deze dag kan via de easycratische tool Meetup.

 

De Easycratische leergang
De Easycratische leergang is gebaseerd op het boek Easycratie, enige jaren geleden geschreven door Martijn Aslander samen met Erwin Witteveen. Een boek over de kansen en mogelijkheden van de Netwerk- en Informatiesamenleving. Het boek, dat zowel in print als als app, luisterboek en als gratis download te krijgen was werd een behoorlijk succes. Het kwam uit om een moment dat er nog niet veel boeken waren die de golf aan kansen en mogelijkheden voor organisaties, veroorzaakt door gratis technologie , wisten te duiden.

 

Wat Martijn en Erwin prettig verbaasde is de ontdekking dat met name bij ambtenaren en mensen uit de zorg, het onderwijs, maar ook de politie en brandweer het boek omarmden. Achteraf eigenlijk erg logisch, in een umfeld dat dealt met teruglopende budgetten, en terugtredende overheid en een hausse aan urgente maatschappelijke vraagstukken.

 

En misschien nog wel verbazingwekkender,  vrijwel alle ambtenaren in Nederland zijn tegenwoordig kenniswerker.  Als je dan kijkt naar opleidingen en cursussen dan is er nauwelijks of geen aandacht voor digitale vaardigheden en andere manieren om zaken slimmer gedaan te krijgen.

 

Dat is niet terecht. Er zit nog voor honderden miljoenen uren aan ruimte in de arbeidsproductiviteit van kenniswerkend Nederland naast het feit dat in werk en informatie verzuipend Nederland de stressgevallen omhoog schieten met alle gevolgen van dien. Daar gaan we verandering in brengen.

De Bestuursacademie Nederland is van oudsher dé plek waar ambtenaren hun kennis kunnen bijslijpen. Om volledig en actueel te zijn in het aanbod van opleidingen hebben we de handen ineen geslagen en hebben de de Easycratische leergang ontworpen.


De leergang bestaat uit drie delen, die samen de pijlers vormen van het Easycratisch gedachtegoed. Na het volgen van deel 1 is het mogelijk deel 2 te doen, aansluitend deel 3.

De komende weken worden de verschillende onderdelen op deze site gepubliceerd, hou dit in de gaten! Hier alvast een overzicht op hoofdlijnen.

 

I. Digitale Vaardigheden
Afgelopen 10 jaar is er dagelijks 15 keer meer informatie bijgekomen als voorheen. Maar niemand heeft je geleerd daar slim mee om te gaan. Information overload is geen probleem maar een geweldige kans! Het echte probleem heet filter failure. Hoe spoor je informatie op? Hoe filter je informatie, en hoe deel je op een slimme manier informatie met de juiste mensen. Welke apparaten en apps kun je het beste waarvoor gebruiken? Meer doen, in minder tijd, met minder stress tegen lagere kosten.

De trainers van deze sessie houden zich al jaren met dit soort vraagstukken bezig en zijn erg ervaren in het overdragen van deze kennis. Onderwerpen die we behandelen zijn Evernote, Dropbox, Gmail, Outlook filters, RSS, Pocket ,IFTT, SCANNEN!, Trello, Sneltoetsen, Mac:  Mail-Act-on.

 

II. Organizonderen
Digitale vaardigheden onder de knie hebben is natuurlijk prachtig en rustgevend. Maar waarom zou je nog op een ouderwetse manier je kenniswerk willen organiseren? Vele tienduizenden Nederlanders zijn al aan het experimenteren met dingen zonder papier en geld organiseren. Aan het spelen met sociaal kapitaal. Andere manieren van samenwerken, uitruilen of kennis delen. Als zij dat kunnen, kunnen ambtenaren dat ook. Geen papier betekend minder vergaderen, meer doen en ervaren, en daardoor leren. Zonder geld kunnen dingen vaak ook. Dat scheelt budgettair een hoop, maar vaak scheelt het nog meer gedoe. Wat kun je met Open Data doen?

 

III. Innovatie doen in plaats van er over te praten
Innoveren in gemeenteland, hoe doe je dat? En hoe leer je sneller van elkaar en draag je die kennis weer over? Hoe past je de ‘Scrum’-Methode toe en krijg je de boel sneller in beweging? Hoe dans je met kansen en uitdagingen?
Ook innovatie staat niet vaak op de strategische agenda van het openbaar bestuur en van de HR-afdeling. Toch vraagt deze dynamische tijd om aanpassingen in houding en gedrag. hoe kun je innoveren zonder vermorzeld te worden door het systeem of de waan van de dag?

 

Meer weten?
Hou onze site in de gaten, in de komende weken volgt meer informatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...