of 59250 LinkedIn

Communicatie blijft een verbeterpuntje

Zolang er al medewerkerstevredenheidsonderzoeken bestaan verbazen leidinggevenden zich erover dat communicatie steeds bovenaan het lijstje van verbeterpunten staat. Onbegrijpelijk, want ze zijn toch zo transparant vinden ze. Wordt immers niet elk besluit van de directie of het MT gecommuniceerd en vaak ook uitgelegd? Tja, dat niet alle medewerkers begrijpen waarom iets besloten is zoals het besloten is, lijkt hen nogal logisch. Medewerkers zien tenslotte maar een deel van het geheel nietwaar?

Daar kunnen ze natuurlijk niets aan doen, want om het geheel te kunnen overzien moet je wel haast in het MT zitten, het liefst nog gemeentesecretaris zijn. Dat zijn de mensen die overzicht kunnen paren aan nieuwe inzichten en jongste ontwikkelingen in overheidsland en op basis daarvan altijd de goede besluiten nemen.

 

De OR eist dat er een verbeterplan komt en allerlei nieuwe acties worden bedacht door een zuchtend MT. Zo komt er een tweewekelijkse nieuwsbrief van het MT, worden de MT besluiten voortaan binnen een uur na een vergadering op intranet gepubliceerd en organiseert de gemeentesecretaris een maandelijkse vrijdaglunch waarbij 12 medewerkers kunnen aansluiten (enige gelijkenis met de 12 discipelen berust op louter toeval). De sfeer in de organisatie is goed en vol vertrouwen wordt het volgende bevlogenheidsonderzoek (zoals het moderne MTO tegenwoordig heet) tegemoet gezien. Groot is dan ook de teleurstelling als blijkt dat opnieuw de communicatie als onvoldoende wordt beoordeeld.

 

Het is eigenlijk wel wat triest om te moeten constateren dat deze ‘leiders’ niet zo goed weten wat communicatie echt betekent en dat verwart met informatie. Leidinggevenden communiceren over het algemeen niet met het gewone volk, zij informeren. En dat is toch heel iets anders. Communicatie komt van het Latijnse woord communicare en dat slaat terug op ‘iets gemeenschappelijk maken’. En juist dat gemeenschappelijke ontbreekt meestal in de wijze waarop binnen een overheidsorganisatie leiding wordt gegeven.

 

Het mooiste voorbeeld van het ontbreken van communicatie zijn reorganisaties in gemeenteland. Die zijn om verschillende reden vaak aan de orde van de dag. De ene gemeentesecretaris heeft gelezen dat je de organisatie aan moet passen aan de rollen van de inwoner. Een ander is ontevreden over (een aantal van) zijn MT leden en weer een ander ziet in de nieuwe Wmo een reden om de hele organisatie op zijn kop te zetten i.p.v. een kleine voor de hand liggende aanpassing te doen.  En de behoefte om gewoon een stempel op de organisatie te drukken, met dezelfde passie als waarmee een hondje plast om zijn terrein af te bakenen, speelt ongetwijfeld bij een aantal ook een belangrijke rol. De goegemeente wordt over de reorganisatie uitgebreid geïnformeerd. Alles wordt uitgelegd en natuurlijk mag je solliciteren op je eigen baantje. Maandenlang onzekerheid troef en de gemeentesecretaris, die uiteraard als enige van het MT zeker is van zijn baantje, is tevreden over de communicatie.

 

Nee, beste sic, als je echt zou communiceren, dan zoek je de mensen op. Dan ga je serieus met je medewerkers in gesprek en vraag je gewoon naar hun ideeën over ‘hoe het beter kan’. Als je slim bent, dan luister je ook naar je mensen en voeg je hun ideeën bij die van jou. Dan kan er iets moois groeien, heb je draagvlak en maak je een verandering gemeenschappelijk. Pas dan heb je echt inhoud gegeven aan het veel misbruikte begrip Communicatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
CommuniCARE -> hiervoor moet je het allereerst belangrijk vinden om mensen te informeren (laten voelen dat zij ertoe doen!), hen aan te horen, het je aantrekken wat je terug krijgt en terugkoppelen wat je ermee doet. YES, WE CARE! ook op gebied van communicatie :-)

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:

info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

 

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Bloggers

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...