Advertentie
sociaal / Nieuws

Advies: demotie voor 45+'ers moet kunnen

Werknemers van 45 jaar en ouder moeten bij de arbeidsmarkt betrokken blijven. Daarom zou het mogelijk moeten zijn om deze werknemer - in overleg - terug te zetten in functie en loon. Demotie dus. Dat is één van de aanbevelingen die onderzoeksbureau CAB Groningen doet in de Noordelijke Arbeidsmarkt Verkenning 2010-2011.

28 oktober 2010

Aan het werk blijven

Werknemers van 45+ worden nog te vaak afgeschreven, aldus het rapport dat is gemaakt in opdracht van de provincies Friesland, Drenthe en Groningen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het UWV. En omdat de vergrijzing zich aandient en het niet ondenkbaar is dat de krapte op de arbeidsmarkt terugkeert, moeten 45+'ers aan het werk bijven. Volgens het rapport is demotie één van de mogelijkheden om dit te bereiken.

 

Kennis verloren
Jan Dirk Gardenier, opsteller van het rapport: 'Er zijn mensen die niet lang willen doorwerken, omdat ze zeggen 'dat hou ik niet vol'. Die gaan er dus met 55 of 57 uit. Dat is jammer en bovendien gaat er dan ook veel kennis verloren. Die mensen zouden in aanmerking kunnen komen voor demotie. Ze kunnen een minder zware baan krijgen, of eentje met minder stress, maar blijven wel aan het werk.'

 

Industrie en techniek

Gardenier ziet het vooral als een instrument in sectoren waar oudere werknemers onder druk staan en waar de 45+'er, na een periode van werkloosheid, moeilijk weer aan de bak komt. De oudere werknemer, die minder productief is, zou zijn kennis en ervaring op een ander niveau in kunnen zetten. 'Je ziet het in de industrie en de techniek. Als oudere werknemers daar uitstromen, gaat veel kennis en ervaring verloren. Werkgevers zien die werknemers als duur en minder productief. Maar hun kennis en ervaring maakt ze wel waardevol.'

 

Kennis
Ook in het onderwijs zouden mensen na een bepaalde leeftijd voor demotie moeten kunnen kiezen. Volgens Gardenier is de uitstroom in het onderwijs de komende jaren 20 tot 30 procent. Als lesgeven voor ouderen dan te zwaar wordt, zou de docent tegen een lager loon andere werkzaamheden kunnen verrichten op de school en zijn kennis overbrengen op jongere collega's.

 

Hoenderhok

Volgens Gardenier snijdt het mes aan twee kanten. Mensen krijgen de mogelijkheid langer aan het werk te blijven. Tegelijkertijd is het goed mogelijk dat er binnenkort een tekort aan personeel ontstaat en dus moeten werkgevers zorgvuldig kijken naar de werknemers die ze nu hebben. 'De vergrijzing is dichtbij en vraagt om onconventionele maatregelen', aldus Gardenier. 'Dus de knuppel moet maar eens in het hoenderhok gegooid worden.'

 

Het rapport van het CAB Groningen vindt u hier.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Bij krapte op de banenmarkt worden werkgevers asociaal.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Wat een achterlijke visie.
Het staat vast dat ook ouderen goed kunnen leren. Dus ze kunnen zich net zo goed aanpassen aan veranderende banen als jongeren.
Maar dan moet hun baas/werkgever niet telkens discrimineren.
In de meeste organisaties is het gebruikelijk dat mensen boven 45 geen of veel minder opleidingen krijgen. Door die discriminatie gaan ouderen het steeds minder leuk vinden.
Juist door die voortdurende discriminatie is werken voor ouderen steeds minder leuk.
Kijk wat er echt gebeurd, ouderen gaan met plezier vrijwilligerswerk doen, soms ook complex vrijwilligerswerk. Omdat ze dat met hun kennis en intelligentie aan kunnen.
Dat is voor een bedrijf een signaal dat ze het talent van ouderen volstrekt onderbenutten.
wietse
Bureau's moet in deze tijd heel wat doen om op te vallen. Met onzin verdienen ze ook nog fors. Ik ken geen 45+-er die niet werkt. Stoppen op 55e? Niemand, tenzij er een vette prijs of erfenis is. Externe bureau's de laan uit, laat onderzoeken door eigen personeel uitvoeren. Volgend onderzoek: hou 25+-ers aan het werk?
jeetje / gemeenteambtenaar
Logisch wat de anderen opmerken. Maar vanuit een ander perspectief zit er wel wat in de constatering: waarom moet je alleen maar in salaris stijgen, als het werk wat je doet het niet waard is. Bijv. ik ben in mijn werk collega's tegen gekomen die met behoud van schaal 13 werk gingen doen na een reorganisatie op niveau van schaal 6/7. Wie is er op dat moment asociaal? De werkgever die het het laatst verdiende loon blijft doorbetalen of de werknemer die vasthoudt aan dat loon?
O. ten Hove
Wat een kul onderzoek. Of oud niet goed genoeg is, behalve als je tot de graaiers behoort. Want dan stijgen de lonen wel, terwijl ze de economie kapot maken. Dit onderzoeksburo verdient haar ebstaan gewoon niet...
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Bij deze de motie om Gardenier met dit soort uitspraken, direct de demotiekorting toe te kennen. Ik heb zelden een walgelijker voorstel gezien en adviseer derhalve ook alle 45 plussers voor de toekomst om vooral hier niet in mee te gaan, dus zeker niet je kennis en kunde voor minder als dat het waard is overdragen. Alleen de werkgever heeft hier profijt van en je werkt je eigen vervanging in de hand. De realiteit achterhaalt vanzelf dergelijke idioteninbreng. En vergeet niet, dit soort initiatieven wordt over het algemeen alleen maar doorgevoerd op de werkvloeren en niet bij de beslissers. Ga je schamen Gardenier. De werknemer doet jaren over de opbouw van een salaris en dan kan toch echt niet het dramatische uitzicht zijn voor werknemers dat zij na hun 45ste (gechargeerd) op een punt komen dat de werkgever gaat voor een jongere medewerker die hem minder kost en waarbij de oudere medewerker gehouden is aan overdracht van kennis en kunde om vervolgens uitgebonjourd te worden. Ga initiatieven ontplooien en nadenken over hoe kwaliteit van ouderen goed kunnen worden ingezet in plaats van alleen maar te denken aan korten!
Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Ik vind 45 eigenlijk nog niet echt oud, volgens mij zou iemand met enige ambitie nog steeds in een opgaande lijn moeten zitten in zijn carriere. Vanaf 60 mag je een beetje de lijntjes laten vieren en op kennis en ervaring vertrouwen
Rampant / trl
Goed plan, je moet er wat voor over hebben om tot je 67 door te mogen werken.
jaan bregman / gepensioneerd
Alhoewel ik 45 jaar wat jong voor demotie vind, een dergelijk beilid kan wel terdege een waardevolle bijdrage zijn in het arbeidsproces. Zowel voor de oudere wordende als voor de aankomende werknemer kan dit heel goed werken. Een van de nadelen, die dan denk ik wel opgevangen zou moeten worden is het uitzicht op pensioen. Als dat gewaarborgd kan blijven op het laatst verdiende loon zal een demotie meer kansen hebben.Jaren terug heb ik een dergelijk voorstel al eens ter sprake gebracht in CFO-verband. Wie is het met mij eens?
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het sausje van solidariteit dat Gardenier over zijn betoog gooit, is weerzinwekkend. Hij maakt de weg vrij voor chantage van oudere werknemers door werkgevers. "Wil jij niet vrijwillig demotie omdat je dat zo fijn vindt? Dan hebben we een probleem."

Demotie moet alleen aan de orde zijn als een werknemer slecht presteert. Wat je nu in de praktijk bij de overheid en de wereld van het management ziet, is dat slecht presterende werknemers met een goed netwerk riante salarissen houden, terwijl goed presterende werknemers die zich altijd meer op de inhoud hebben gericht en inhoudelijke deskundigheid hebben opgebouwd, zich moeilijker handhaven bij gebrek aan "vriendjes". Deze lieden vinden zo'n advies van meneer Gardenier natuurlijk wel leuk, want als het wordt opgevolgd, wordt netwerk nog belangrijker en inhoudelijke kwaliteit nog minder belangrijk.
Astrid Verweij / P&O adviseur
Bijzonder dat er aangenomen wordt dat 45+ minder zouden functioneren en minder productief zijn. De praktijk leert dat dit echt niet gekoppeld aan leeftijd is. Het is persoonsafhankelijk. Ik moet er echt niet aan denken om een stap terug te doen en laat me nog graag uitdagen door nieuwe ontwikkelingen en ik ben toch al boven de 45+.. Ik zie medewerkers onder de 45 jaar die minder functioneren en minder productief zijn. Ze zijn zelfs niet in staat om ergens de schouders onder te zetten want ze worden al moe bij deze gedachte.
Jan / ambtenaar
Kijk, hier zien we de werkelijke reden om mensen te dwingen tot hun 67e door te werken: dan worden ze goedkoper door demotie (nu nog vrijwillig, straks ongetwijfeld verplicht). Dus eerst buiten de werkgevers de jongeren uit door hen slechts jeugdlonen en aanloopschalen toe te kennen en later de (wat) ouderen ook nog eens. Alleen tussen je 30e en je 45e mag je normaal verdienen, mits je je kapot werkt natuurlijk. Een schandelijke opvatting!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wat is productiviteit? In onze papieren dienstverleningsindustrie wordt productiviteit vooral bepaald door iemands wijsheid. Hoe ga je met de gekmakende regels om? Een wijs iemand gaat niet hameren op de regels, maar kijkt hoe er binnen de regels een menselijke oplossing gevonden kan worden. Dat is pas productief!

Is er onderzocht bij welke leeftijdscategorie je die wijsheid en dus productiviteit het meeste aantreft?
Advertentie